Ervaringen – Royal Talens Experience Centre

Ervaringen

Wil je weten hoe andere deelnemers onze workshops en masterclasses hebben ervaren? Lees hier hun ervaringen!

Fysiek was het lastig voor mij om naar Apeldoorn te gaan voor een workshop bij het Experience Centre van Royal Talens. Wat was ik blij dat ik de kans kreeg om aan diverse online workshops mee te doen en wat heb ik veel geleerd. Een groot voordeel was dat je een workshop met een compleet materiaalpakket kan bestellen, ik hoefde er dus niet op uit om mijn materialen bij elkaar te zoeken. Werken met brushpennen, zen gem tekenen, botanisch tekenen, safaripint cover maken, lettersafarie en ecoline botanisch. Waar gaat dit over !!!!!!! Ik weet het ondertussen. Heb veel materialen leren kennen en kan er mee werken. Kan mijn creativiteit nog meer kwijt en dat voor iemand die weinig tot niks ervaring had met tekenen, verven, brushlettering etc.etc. 

 Ook de vriendelijkheid en de ervaring die moeiteloos door de creatieve dames gedeeld werd nodigt mij voor 2022 uit om
 weer wat leuke online workshops te volgen.

 Hannie Dekkers

 

 

Ik heb op woensdag 24 november 2021 de schilderworkshop van Yuko Kako gevolgd in het Experience Centre van Royal Talens. Tijdens deze workshop gingen we aan de slag met zwarte inkt en verschillende aquarelkleuren om een bloementak te schilderen in Japanse gongbi stijl. Alles was netjes georganiseerd, de materialen lagen al klaar om mee te beginnen en er was genoeg ruimte om voldoende afstand te kunnen houden door de tafelopstelling. De lunch was ook heel goed verzorgd met verschillende versbelegde broodjes.

De workshop werd gegeven in het Engels door een zeer ervaren Japanse docente. Alle stappen waren goed te volgen door de duidelijke demonstratie en er werd ook genoeg tijd gegeven om ze uit te voeren. De docente was erg behulpzaam. Tijdens het schilderen liep ze rond om tips te geven en dingen voor te doen. Het schilderij bouwde je in stappen op door eerst de lijnen te schilderen met inkt, steeds meer detail toe te voegen en daarna met aquarelverf de lagen kleur aan te brengen. Deze techniek zorgt voor hele zachte kleurovergangen en voegt veel diepte toe in je schilderij.

De materialen die we gebruikten waren fijn in gebruik en zorgden voor een mooi eindresultaat. De aquarelkleuren van Rembrandt en de zwarte Oostindische inkt van Talens waren erg intens van kleur zodat je maar een klein beetje hoefde te gebruiken voor een goede kleurafgave. De penselen hielden veel water en kleur vast waardoor je niet veel verf hoefde te gebruiken.

Behalve dat deze manier van schilderen erg ontspannend was, was het ook heel leuk om te doen! Je zag je takken en bloemen steeds meer tot leven komen terwijl je meer lagen toevoegde. Het eindresultaat was voor iedereen verschillend, maar allemaal mooi gelukt. Ik ben heel blij met mijn schilderij en de technieken die ik geleerd heb tijdens de workshop ga ik zeker ook gebruiken in mijn toekomstige aquarellen!

Lotte Hoogewoonink

 

 

Mijn enthousiasme om toch een workshop te kunnen doen, won het duidelijk van mijn twijfels over hoe ik het zou vinden om een online workshop te volgen. Ik vond het moeilijk voor te stellen, dat ik dat zou kunnen/ leuk zou vinden. Online een creatieve workshop volgen.

 Het tegendeel was waar, eerst een pakket met materialen ontvangen, zeker voorpret verhogend. En dan de workshop zelf, goed opgebouwd, veel interactie, inspiratie en heerlijk creatief aan het werk. Een super eerste ervaring, smaakte duidelijk naar meer. Het bood ook kansen om andere vormen uit te proberen.

 

Ik kijk met veel plezier terug op de gevolgde workshops, 6 tot nu toe. Het heeft er voor gezorgd, dat ik thuis veel meer tijd maak om creatief bezig te zijn. En nu kijk ik uit naar 2 online  workshops, die nog in mijn agenda staan!!

Anke Defesche

 

 

23 september was ik in de tuinen van paleis t Loo voor de workshop buiten schilderen met Cobra. De middag begon om 1 uur en eindigde om 5 uur. We kregen ook een uitleg van een gids van paleis t Loo, op zich interessant maar de schildertijd werd zo wel korter.

Na de uitleg van Anouk werd er eerst gemengd met de Cobra. Er lag een heel schema klaar als een soort recept om de verschillende groenen te leren mengen. Daarna onderwerp kiezen en aan de slag. Het was hard werken om het af te krijgen en met al die groenen heb ik niet veel gedaan, want ik had blauw en geel tinten nodig. Maar het groen mengschema vind ik toch handig voor andere doeleinden. Na afloop kregen we de instructie mee naar huis.

Om 5 uur hebben we met een soort eind presentatie alle werken bekeken.....Wie kan dat zeggen dat je geexposeerd hebt in paleis t Loo....( al was dat maar 10 minuten voor een besloten groep).

Volgende keer ben ik er graag weer bij en het lijkt me fijn als het dan een hele dag is.

Gea van Essen

 

 

De workshops bij Talens zijn een fijne en heel toegankelijke manier om ervaring op te doen in allerlei kunsttechnieken en om te werken met verschillende materialen. De docenten, die ook zelf kunstenaar zijn, zijn super goed, leggen alles duidelijk uit, en delen uit hun eigen ervaring handige tips & tricks met je. De sfeer is altijd goed en ontspannen.


De foto van de paleistuin onderstreept de laagdrempeligheid, maar hopelijk schrikt het de meer ervaren kunstenaars niet af want die kunnen denken: "daar leer ik niks" maar niets is minder waar omdat je goede docenten hebt die zelf ook kunstenaar zijn en vanuit de praktijk begrijpen waar je als ervaren kunstenaar nog tegen aan kunt lopen, met hun kennis kun je dus als ervaren kunstenaar je voordeel doen.

En de prijs-kwaliteit verhouding is prima, omdat je super goede docenten hebt en vrijelijk gebruik kunt maken van het materiaal van Talens.


Nienke Essed

 

 

 

Still enjoying the Workshop Sumi-E Japanese Drawing with Brush – Royal Talens Experience Centre te Apeldoorn. Docente: Yuka Kako with the workshop “Malus Halliana’. The technique is used as Sumi-E like: layering, shadow, fade and “bleeding’. Yuka had a beautiful drawing for us to use for our drawing and it is a technique with inkt, which you keep repeating a lot of times, to get the right effect. I am used to work with my paintings and aquarelles in layering so this way of blur – blur, fits well with my method of working. 


Thereby is a workshop at the Royal Talens always a very well take care of lunch with it. Thank you Yuka Kako and Royal Talens Experience Centre for having a nice and very pleasant working day.

Loek Theunissen
Op zaterdag 23 oktober deed ik mee aan de schetsbootcamp van Anouk Bijsterbosch.

We kregen een schetsboek van 100 pagina's waarvan de helft gebruikt werd die dag! 

Silhouette, arceren, materiaal uitleg en elke 10 minuten een andere pose.

Het was de kunst om snel te werken en de hoofdzaken, vooral het silhouette, er op te krijgen. Een heel proces ook om de dingen af te leren die ik me in de loop der tijd had eigen gemaakt. Aan het eind van de dag volgde er een pose van een half uur. De tijd vloog om!

Ons model was een balletdanser, maar wij hebben ook allemaal 10 minuten  model gestaan, om de verschillende karakters schetsend te leren neerzetten.

De lunch was goed verzorgd en als de groep de uitputting nabij was, kregen wij een koffie pauze. De hele dag is er geconcentreerd gewerkt en het was echt een Bootcamp!

Wat ik steeds heel fijn vind bij de workshops die Anouk geeft is dat ze aan het eind een samenvatting meegeeft, zodat je alles thuis nog eens rustig kunt nalezen om het je eigen te maken.

Deze schetsworkshop is zeker een aanrader voor mensen die een hele dag het model tekenen willen oefenen en om te leren hoe je dat aan moet pakken.

Gea van Essen