Iris schilderen met aquarel

Bloemen en planten zijn populaire onderwerpen voor aquarellen door hun vloeiende vormen en heldere kleuren. Maar hoe maak je nou zo’n botanische aquarel?

In dit stappenplan laten we zien hoe je een botanische aquarel kunt maken met gebruik van gekleurde Sakura Pigma Micron fineliners en Van Gogh aquarelverf. Hierbij leer je hoe je een bloem goed op kunt bouwen en mooie kleurovergangen kunt maken. Veel plezier!

Wat heb je nodig?

Om zelf deze iris te schilderen met aquarel heb je de volgende producten nodig:

  • Rembrandt aquarel journal in A4 formaat
  • Sakura Pigma Micron fineliners 05
  • Van Gogh aquarelpenselen
  • Sakura Gelly Roll in wit

Stap 1

Zoek een duidelijke foto van bloemen. Of nog leuker: maak zelf een foto.

Gebruik een Pigma Micron in de kleur die qua kleur het beste past bij wat je aan het tekenen bent. Hier gebruiken we een paarse en een groene Pigma Micron om de steel en de bloem te tekenen.

Stap 2

Maak je penseel net met schoon water en maak de plekken waar je straks kleur gaat aanbrengen nat. Niet te nat. Je zult zien dat de Pigma Micron ook nog een beetje uitloopt. Vind je dit niet mooi? Wacht dan tot de inkt van de Micron droog is.

Stap 3

Begin met het aanbrengen van de aquarel, bijvoorbeeld bij het donkere gedeelte. Maak vervolgens je penseel schoon en een beetje droog. Verdeel dan de verf over de hele bloem. Hiervoor gebruik je de verf die je al had aangebracht. Zo krijg je een mooi kleurverloop. Kijk uit dat je niet de hele bloem van kleur voorziet. Probeer altijd de lichtste gedeelte niet van verf te voorzien.

Gebruik 2 of 3 kleuren om je werk spannender te maken.

Breng je per ongeluk te veel kleur aan? Maak je penseel schoon en droog. Ga vervolgens over het gedeelte dat te veel kleur heeft. Als de aquarel nog nat is, dan neem je het op met het penseel. Eventueel kun je ook een droog doekje gebruiken, maar daar heb je minder controle over.

Stap 4

Aquarel is niet watervast, toch is het mogelijk om in lagen te werken. Wacht tot je werk droog is. Voor een tweede laag gebruik je bij voorkeur niet te veel water en je brengt het voorzichtig aan. Je ziet mij dat doen in de video als ik het gele hart aanbreng in de bloem.

Stap 5

Als je werk droog is kun je met de Micron's details aanbrengen. Zoals de fijne lijntjes in de bladeren. Ook kun je Pigma Micron's gebruiken om schaduwen aan te brengen.

Gebruik tot slot een witte Gelly Roll om wat fijne witte lijntjes te zetten.

Video

We hopen dat je het stappenplan goed hebt kunnen volgen.

Liever het stappenplan van iris aquarellen zien op video? Dat kan! Klik dan op de afbeelding hiernaast om die video te bekijken.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.