Patroon tekenen

img
img
 
Materialen
 • Van Gogh teken- en schetspapier
 • Sakura vulpotlood (0,5)
 • Geodriehoek
 • Eventueel een passer
 • Eventueel Sakura Micron pen 05
img
 
Stappenplan
 1. Begin met het middelpunt van je papier te vinden, dit is het middelpunt van waaruit je patroon zal ontstaan.
 2. Gebruik een geodriehoek om elke part te verdelen in 6 parten, zodat je strakt 24 parten hebt. Een hele cirkel is 360 graden, dus elk part is 15 graden. 
 3. Als je een passer hebt, dan kun je een cirkel zetten vanuit het midden met een radius van 3 cm (De cirkel heeft dus een doorsnede van 6 cm). De cirkel kruist de assen. Zet een puntje op de eerste as en sla er dan een over. Zo ga je rond. De puntjes zijn de punten van de ongelijke ruitl. Heb je geen passer, dan kun je 3 cm afmeten op de assen die je nu hebt, dit hoeft niet voor elke as. Sla elke keer een as over.
 4. De punten op de assen ga je nu met elkaar verbinden. Daarbij sla je elke keer een aantal punten over. Ik sla 3 punten  over en verbind mijn punt met de 4de punt. Zo ga ik de cirkel rond. Het leuke is dat als je bijvoorbeeld 4 punten overslaat je een volledig ander patroon krijgt. Experimenteren is dus mogelijk!
 5. In de foto zie je dat ik de lijnen gebruik om een ongelijke ruit te maken, maar je zou natuurlijk ook andere lijnen kunnen gebruiken om je patroon te maken. Of je patroon verfijnen door extra lijnen toe te voegen.
 6. Ik gebruik nu de punten van mijn ruit om nog meer lijnen te tekenen. Ik verbind de punt van een ruit, niet met de naast liggende punt maar met de punt daarna. Ik trek de lijn aan beide kanten door zodat er een volgende ster ontstaat.
 7. Nu heb je weer een aantal lijnen om je patroon verder te maken. Als het goed is heb je 12 nieuwe punten, waar 3 lijnen samen komen. Als je 2 van de punten met elkaar verbind krijg je een 6 hoek.
 8. Nu kan ik mijn patroon gaan herhalen, door telkens een nieuwe 6 hoek te tekenen en daarin hetzelfde patroon te maken.
 9. Ik gebruik een Sakura Micron pen 0.5 om mijn potloodlijnen duidelijker te maken. Ik laat dit even drogen voordat ik de potlood lijnen weg gum.
 10. Fotografeer of scan het patroon, zodat je het kunt printen. Nu kun je het bijvoorbeeld gaan gebruiken als stencil voor een project. 
 11. Oh en probeer eens andere verhoudingen en ontdek wat voor patronen er dan zullen verschijnen ;-)

Succes met uitproberen! Vind je het leuk om je werk te delen met ons? Gebruik dan de volgende hashtags: #royaltalensathome of #empoweryourcreativity 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.